Mrożenie stanowi jeden z głównych sposobów konserwowania żywności. Zamrozić można praktycznie każdy produkt spożywczy, jednak najczęściej rozwiązanie to wykorzystywane jest w przypadku warzyw, owoców oraz mięsa. Mrożenie produktów spożywczych pozwala przede wszystkim na długo zachować ich odpowiedni smak. Mrożenie jest też doskonałym sposobem na przechowywanie produktów sezonowych. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy na przykład cieszyć się smakiem ulubionych owoców, poza sezonem ich występowania. Wiele osób zastanawia się jednak czy mrożonki są w stanie dostarczyć organizmowi odpowiednich wartości odżywczych. Wśród ludzi panuje bowiem przekonanie, że żywność mrożona pozbawiona jest cennych składników i minerałów. W tym artykule dowiesz się więcej na temat wpływu mrożonych produktów na zdrowie.
Jak wygląda proces mrożenia warzyw u producentów mrożonek?
Warzywa mrożone – https://organic24.pl/category/mrozonki znanych i cenionych producentów zbierane są w szczycie sezonu, w momencie, kiedy ich walory smakowe oraz estetyczne są najlepsze. Takie warzywa zawierają wówczas najwięcej witamin i cennych składników odżywczych. Następnie producenci mrożonek przeprowadzają dokładną selekcję, wybierając jedynie te warzywa, które prezentują się najlepiej. Dzięki temu do paczki trafiają wyłącznie warzywa o idealnym kształcie, kolorze oraz zapachu. Przed zamrożeniem warzywa poddawane są myciu, porcjowaniu oraz blanszowaniu. Proces blanszowania pozwala zahamować rozwój drobnoustrojów, które mogą przyczyniać się do pogarszania smaku produktu oraz psucia się warzyw. Warzywa poddane odpowiedniej obróbce następnie są mrożone, najczęściej do temperatury poniżej -20 stopni Celsjusza. Po zamrożeniu przechowuje się je w odpowiedniej temperaturze, po to aby nie straciły one swoich właściwości.
Czy produkty po zamrożeniu tracą swoje właściwości?
Przed zamrożeniem warzyw i owoców poddaje się je procesowi blanszowania, który hamuje rozwój drobnoustrojów i zapobiega psuciu się produktów. Proces ten nie pozostaje bez wpływu na wartości odżywcze mrożonej żywności. Podczas procesu blanszowania dochodzi do straty witamin i składników mineralnych. Według badań, straty cennych składników odżywczych mogą wynosić od 5 do ok. 40%, w zależności od rodzaju produktu oraz sposobu mrożenia.
Oznacza to, że mrożonki mogą posiadać mniej wartości odżywczych i składników mineralnych. Ich spożywanie nie ma jednak negatywnego wpływu na zdrowie, a samo mrożenie warzyw i owoców jest doskonałym pomysłem, aby cieszyć się ulubionymi smakami przez cały rok.