Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę?

Lifestyle Data publikacji - 3 listopada 2022 Autor - Redakcja janluka.pl
Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę


Smaczna i delikatna biała kiełbasa w okresie wielkanocnym gości w większości polskich domów. Chętnie dodajemy ją do barszczu lub zjadamy z dodatkiem chrzanu. Ten wyjątkowy specjał można z powodzeniem spożywać przez cały rok — nie tylko w święta. Warto pamiętać, że najlepsza biała kiełbasa powinna być świeża i zdrowa. Zobacz, czym kierować się przy wyborze mięsnego przysmaku.

Po czym rozpoznać najlepszą białą kiełbasę?

W polskich sklepach delikatesowych oraz supermarketach można znaleźć wiele rodzajów białej kiełbasy, które wyraźnie różnią się ceną i jakością. Produktów jest tak dużo, że czasem trudno wybrać ten najlepszy. Na szczęście istnieje kilka detali, po których można rozpoznać dobre jedzenie. Już na sklepowej półce należy zwrócić uwagę na kolor wyrobu. Biała kiełbasa parzona powinna być szarawa i krucha, z kolei surowa jest lekko brązowa — zbyt jasna prawdopodobnie zawiera dużo tłuszczu, a różowa ma w sobie środki konserwujące. Dobra kiełbasa po ugotowaniu wypuszcza bardzo mało wody, z kolei produkt słabej jakości wystrzeli mieszanką wody i tłuszczu w momencie nakłucia go widelcem.

Dobra biała kiełbasa — skład

Wyrób wysokiej jakości absolutnie nie powinien zawierać chemii i wypełniaczy. Zaniepokojenie powinna wzbudzić zbyt długa lista składników albo dodatki takie jak skrobia ziemniaczana, barwniki, fosforany, wzmacniacze smaku, azotyny, błonnik pszenny, czy guma ksantanowa. Głównym składnikiem prawdziwej białej kiełbasy jest wieprzowina. Do produkcji wyrobu można wykorzystać boczek, karkówkę, podgardle lub łopatkę, a bardzo chude kiełbaski są wytwarzane z szynki wieprzowej. Najlepsze produkty często mają w sobie dodatki innych mięs, na przykład wołowiny lub cielęciny. Oprócz głównych składników przysmak może zawierać sól, pieprz i majeranek. Jedną z najsmaczniejszych propozycji jest biała kiełbasa cielęco-wieprzowa, która zaskakuje delikatnością i kruchością.

Gdzie szukać najlepszej białej kiełbasy?

Kiełbasy wysokiej jakości można znaleźć w supermarketach, jednak każdy wybór należy dokładnie przemyśleć. Po ten pyszny wyrób warto udać się do dobrej restauracji lub zajrzeć do sklepu z delikatesami. Jedną z najsmaczniejszych propozycji stanowi biała kiełbasa Magdy Gessler, która jest specjałem jednej z jej warszawskich restauracji. Jedzenie przygotowywane pod czujnym okiem doświadczonego szefa kuchni niezmiennie zachwyca gości tego lokalu. Produkt pachnie świeżym majerankiem i doskonale nadaje się do barszczu białego. Smaczny wyrób można kupić również online, odwiedzając delikatesy Magdy Gessler.

Redakcja janluka.pl

Redakcja "Jan Luka" to zespół ekspertów z pasją do zdrowego stylu życia, urody, diety, rozwoju osobistego i lifestyle'u. Każdy członek redakcji przynosi ze sobą unikalną wiedzę i doświadczenie, aby dostarczać czytelnikom rzetelne informacje oraz inspirujące treści.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Antyperspirant w sprayu czy w kulce