Rozgrzewające potrawy i produkty doskonale nadają się na okres jesienno-zimowy. Mogą wzmocnić organizm, pomóc w leczeniu przeziębienia i grypy, a także poprawić samopoczucie. Sprawdź listę pysznych, rozgrzewających dań i artykułów spożywczych!
1. Sycące zupy
Nie ma nic bardziej rozgrzewającego niż aromatyczna zupa. Doskonale nadaje się na jesień i zimę, gdy za oknem pada deszcz lub śnieg. Kojarzy się z ciepłym domem, a przy tym wspomaga odporność, gdy będzie przyrządzona na bazie pożywnych składników.
Prawdziwa klasyka to rosół. Wywar przygotowany z mięs oraz warzyw jest wyśmienity sam w sobie, a także może stać się podstawą wielu innych zup, na przykład pomidorowej. Rozgrzewające właściwości mają również zupy warzywne oraz zupy-kremy.
2. Kasze
W rozgrzewającej diecie nie może zabraknąć kasz. Dzisiaj sięgamy po nie coraz częściej, ponieważ nie tylko są smaczne, ale również bardzo zdrowe. Do dyspozycji są różne rodzaje kasz, jak jaglana, jęczmienna, gryczana, kasza manna.
Takie produkty rozgrzewające organizm doskonale nadają się do przyrządzenia wielu wyśmienitych dań, na przykład krupniku albo jako dodatek do gulaszu warzywnego albo mięsnego. Z drobnej kaszy można przyszykować także pyszne desery na ciepło.
3. Ostre przyprawy
Rozgrzewające działanie mają ostre przyprawy, do których zaliczane są między innymi papryczka chili oraz pieprz czarny. Ze względu na zawartość naturalnych substancji – piperyny w pieprzu oraz kapsaicyny w papryczkach – mają charakterystyczny, piekący smak, a także właściwości pobudzające i rozgrzewające.
Ostre przyprawy świetnie nadają się jako dodatek do zup, gulaszów, leczo, a także można przyprawiać nimi sałatki, surówki, pasty do smarowania pieczywa.
4. Przyprawy korzenne
Nikt z nas nie wyobraża sobie chyba jesieni i zimy bez aromatu przypraw korzennych. Produkty rozgrzewające organizm jak cynamon, imbir, kurkuma, goździki, szafran, kardamon mają wyjątkowy aromat i smak, który doskonale komponuje się z klimatem końca roku.
Jeżeli chcesz rozgrzać się od środka, przygotuj wyśmienitą herbatę z goździkami, imbirem i miodem. Możesz również przyrządzić grzańca z przyprawami korzennymi. Doskonałym dodatkiem będzie szarlotka z jabłkami z cynamonem podana na ciepło.
5. Pieczone warzywa
Podczas gdy warzywa jedzone na surowo mogą wychładzać organizm, te poddane obróbce termicznej mają właściwości rozgrzewające.
Wybierz warzywa jak ziemniaki, marchewka, pietruszka, pasternak, dynia, bataty, buraki, obierz je, a następnie posyp przyprawami i skrop odrobiną oleju. Umieść je na blaszce w rozgrzanym piekarniku i zapiekaj do momentu, aż będą miękkie.