Tapioka to rodzaj kaszy pozyskiwanej z popularnego w Ameryce Południowej czy Azji manioku. Dostępna w formie regularnych kulek, mąki czy płatków może być z powodzeniem wykorzystywana w przyrządzaniu pysznych i zdrowych deserów. Jak zrobić smaczny i lekki deser z tapioki?
Bezglutenowa, lekka i zdrowa. Właściwości tapioki
Tapioka to produkt, który zyskał popularność w Polsce za sprawą bubble tea – kuleczki na dnie uwielbianego przez młodzież napoju to nic innego jak tapioka. W trakcie gotowania gęstnieje i staje się niemalże przezroczysta. Posiada unikalne i prozdrowotne właściwości: to produkt bezglutenowy, jest lekkostrawna i wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit poprzez zawartość tzw. skrobi opornej.
Co zrobić z tapioki? Pomysły na wykorzystanie w kuchni
Tapioka sprawdzi się doskonale jako substancja zagęszczająca do sosów, deserów, zup czy musów. To dodatek, który świetnie przejmuje smaki i aromaty potraw, z uwagi na swój neutralny posmak. Szczególną popularnością cieszą się lekkie desery na bazie kulki tapioki. To świetna alternatywa dla ciężkich ciast i opcja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Na bazie tapioki możemy przyrządzić naleśniki, owocowe kisiele, musy czy eleganckie desery w pucharkach.
Przepis na deser z tapioki. Fit pudding z musem owocowym
Do przygotowania tego pysznego puddingu z tapioki będziemy potrzebować tylko kilku składników:
- 500 ml mleka kokosowego lub dowolnego mleka zwykłego bądź roślinnego
- 2 łyżki cukru lub innego słodzika
- ¼ szklanki (około 50 g) tapioki drobnej
- ¼ laski wanilii
- dwie garści świeżych lub mrożonych owoców jagodowych: truskawki, maliny, borówki
- liście mięty do dekoracji
Mleko wraz z aromatyczną wanilią i cukrem doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Następnie dodajemy kulki tapioki i gotujemy przez około 25 minut, bez przykrywania, często mieszając, by tapioka nie przywarła do dna naczynia. Tapioka powinna być gotowana w mleku do momentu, gdy kuleczki staną się szkliste i napęcznieją.
W międzyczasie przygotowujemy mus owocowy: owoce jagodowe wrzucamy do garnka i gotujemy przez kilka minut, aż się rozpadną, w razie potrzeby dosładzamy cukrem lub syropem klonowym. Dla uzyskania jednolitej konsystencji musu, po odstawieniu z ognia można go zmiksować przy pomocy blendera i przelać przez sito, żeby pozbyć się ewentualnych pestek.
Gotowy pudding z tapioki wykładamy do pucharka, a na wierzch wylewamy warstwę musu owocowego. Dekorujemy listkami mięty. Deser możemy zjeść od razu lub włożyć do lodówki na kilka godzin i podawać schłodzony.