Moja babcia podała mi kilka przepisów na domowe syropy na kaszel. Od wielu lat z nich korzystam i nie kupuję syropów w aptece. Poniżej przepisy na domowe syropy na kaszel.
Syrop z czosnku-składniki:
– 6 ząbków czosnku najlepiej polskiego
– sok z jednej cytryny
– szklanka miodu
– przegotowana woda(opcjonalnie aby rozrzedzić miód)
Przygotowanie: Do słoika włożyć czosnek(zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę), wycisnąć cytrynę, dodać miód i trochę przegotowanej wody. Zamknąć słoik i syrop włożyć do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie będzie gotowy do spożycia.
Dawkowanie: 1 łyżka syropu trzy razy dziennie.
Syrop z cebuli-składniki:
– 3 cebule
– cukier
– sok z jednej cytryny
Przygotowanie: Cebule pokroić w plastry. W słoiku układać plastry i przysypać cukrem naprzemiennie. Na koniec dodać sok z cytryny. Zamknąć słoik , lekko potrząsnąć i wstawić do szafki. Jak cebula puści sok, domowy syrop na kaszel jest gotowy do spożycia.
Dawkowanie: 2 łyżki syropu trzy razy dziennie.
Syrop imbirowy- składniki:
– korzeń imbiru
– cytryna
– szklanka miodu
– szklanka wody
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie: Cytrynę obieramy ze skórki, skórkę zalewamy wodą(1 szklanka) i gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy skórkę od cytryny a do wody dodajemy imbir starty na tarce i dwa ząbki czosnku( pokrojone lub przeciśnięte przez praskę). Gotujemy ok. 10 minut. Przecedzamy. Przestudzamy i dodajemy miód. Całość przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Dawkowanie: 1 łyżka raz dziennie.
Syrop marchewkowy wykrztuśny – składniki:
-pół kg marchewki
-łyżka posiekanego imbiru
-pół szklanki miodu
-woda
Przygotowanie: Marchewkę kroimy na kawałeczki i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie dodajemy imbir. Marchewkę i imbir przecedzamy i miksujemy a do wody dodajemy miód. Łączymy wszystkie składniki, przelewamy do słoika, przechowujemy w lodówce.
Dawkowanie: 1 łyżka trzy razy dziennie.
Syrop z buraka – składniki:
– 4 buraki
– 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie: Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i troche wody. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Przecedzić domowy syrop na kaszel z buraka i przelać do słoika.
Dawkowanie: 3 łyżeczki na dobę.
Syrop z tymianku – składniki:
– liście tymianku
-1 litr wody
– pół kg cukru
Przygotowanie: Do dużego słoika wkładamy liście tymianku, aby zajęły 1/3 słoika. wodę należy zagotować z cukrem i następnie przelać do słoika z tymiankiem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedzamy syrop.
Dawkowanie: 1 łyżka trzy razy dziennie.
Przygotowanie domowego syropu na kaszel nie jest pracochłonne i nie zajmuje dużo czasu. Domowe syropy na kaszel są bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż są naturalne, sami wiemy z jakich składników są przygotowane. Produkty albo mamy już w domu a jeżeli nie to są one do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Nie trujemy się chemią. Wiadomo, że natura daje nam wszystko co ma najlepsze, dlatego wypróbuj domowe syropy na kaszel a zobaczysz jak szybko i łatwo można pozbyć się dręczącego kaszlu w kilka dni.